FOTO: null

Određene namirnice i nutrijenti koje sadrže zaista mogu učiniti celulit vidljivijim nego što ustvari jeste. S obzirom na to da genetika igra veliku ulogu u nastanku i vidljivosti celulita, ne postoji univerzalno rješenje. Međutim, gubitak viška masti iz organizma, kao i izbacivanje šećera, nezdravih masnoća i soli može pomoći više nego što možete zamisliti.

U nastavku donosimo spisak najgorih namirnica za celulit.

Prerađeno meso i sir

Mesne prerađevine sadrže trostruko više soli od preporučene dnevne doze. Takođe, većina sireva nije nimalo bolja, štaviše - feta sir je poznat kao namirnica koja zadržava vodu u organizmu, zbog čega dolazi do nadutosti i nagomilavanja "vodenih" kilograma, a rezultat svega je - vidljiviji celulit.

Gazirana i zaslađena pića

Imate osjećaj da vam se celulit iz godine u godinu sve više i više vidi? Razlog je vrlo vjerovatno u manjku kolagena koje tijelo s godinama više ne proizvodi kao prije - zbog čega su rupice i neravnine na butinama vidljivije i izraženije. Međutim, smanjena konzumacija šećera može vam i u tome veoma pomoći. Iako šećer nalazimo u apsolutno svemu - od hljeba do pahuljica, najveća količina šećera nalazi se u zaslađenim pićima poput sokova, energetskih i gaziranih pića.

Umaci

Sigurno već znate da su umaci jedan od najkaloričnijih i najgorih dodataka vašem jelu, zar ne? Razlog tome je velika količina šećera koju umaci sadrže, zbog čega možete primijetiti povećan broj kilograma, ali i pojačanu vidljivost celulita.

Svježi sir

Povezanost između sira i celulita? So. Svježi sir kakav kupujete u prodavnici ili na pijaci apsolutno je zlo za vaš celulit.

Pica

Pica je, nažalost, puna nezdravih masnoća, zbog čega se usporava protok krvi u organizmu i kiseonika u krvi. Rezultat? Slabi naše vezivno tkivo, zbog čega su rupice na butinama vidljivije. Ako je suditi prema nutricionistima, sir i pica su dva najveća neprijatelja celulita.

Soja sos

Soja sos je pun soli! Zbog velike količine soli koju unosimo tijelo zadržava vodu, pa osim što će vam pantalone ubrzo postati premale, usporiće se cirkulacija krvi u organizmu, a celulit će postati vidljiviji iz dana u dan.

Bijeli hljeb

Bijelo brašno je za izbjegavanje, ako želite tijelo bez celulita. Zašto? Zato što tijelo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer i glukozu, a upravo taj nutrijent uništava naš kolagen!

Čips

Nemoguće je ne pojesti cijelu kesicu čipsa. I postoji jako dobro objašnjenje za to. Grickalice najčešće sadrže aditive koji povećavaju apetit i čine namirnice ukusnijima nego što ustvari i jesu. Ovakve namirnice treba da izbjegavate u širokom luku ako želite da se oslobodite celulita.

Peciva

Već se držite podalje od masnih bomba poput krompirića i hamburgera kako bi smanjili celulit, ali šta je sa ostalim izvorima minerala? Možda to niste znali, ali peciva su još gora od hljeba, zato što najčešće dolaze u kombinaciji sa različitim dodacima poput slatkih ili slanih preliva i punjenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )