FOTO: null

Kraj godine i rezime iste uvijek je težak jer živimo u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj fenomenalni koncerti lagano postaju rijetkost.

Četiri veća festivala i nekoliko solističkih koncerata izdvojeni su kao najbolje u ovoj godini.

Iako je izbor bio mali, bilo je teško izabrati najbolje.

Na desetom mjestu smo smjestili hip hop događaj godine. Masters Of Ceremony u organizaciji Comrade Bookinga koji bio je pun pogodak za hip hopere u Sarajevu.

OK Fest i ove godine se održao na Tjentištu. Svi posjetioci su uživali u najboljim bendovima domaće scene. Tako su se na bini OK Festa izmjenili Električni Orgazam, Elemental, Brkovi, Zabranjeno Pušenje, Darkwood Dub, Eyesburn, Bad Copy, Rundek Cargo Trio, Hladno Pivo i drugi.

Ako imate ovakvu ekipu domaće scene, uspjeh festivala je sigurno zagarantovan.

Na osmom mjestu nalazi se koncert benda Hladno Pivo u organizaciji Sarajevo Diska, kojeg su održali u oktobru. Ovim nastupom su promovisali novi album ‘Dani zatvorenih vrata’, a moramo priznati da je ovo bio do sada jedan od najboljih koncerata ovog benda u Sarajevu.

Sarajevo Beer Festival ove godine je ugostio Partibrejkerse, Jinxe, Crvenu Jabuku, Pochka & New Primitivese, Dječake, Bajagu, Tanju Jovaničević Ex Octobar 1864 te Van Gogh.

Selimo se lagano u Banja Luku, na ovogodišnje izdanje DemoFesta. Nastup benda Triggerfinger sa pomenutog festivala je na šestom mjestu. Tri Belgijanca su na gospodski način pokazala zašto su jedan od najboljih alternativnih europskih rock bendova.

Koncert benda Parni Valjak sredinom decembra bio je jedan od vrhunaca godine.

Jazz Fest Sarajevo iz godine u godinu ne posustaje po kvalitetu. Iako su uvijek podcijenjeni od strane državnih institucija po pitanju finansijske podrške, Jazz Fest uvijek napravi program s kojim nadmaši sebe. Tako je bilo i ove godine. Festival je otvorio Tigran Hamasyan, a redali su se nastupi Jasona Morana s projektom Fats Waller Dance Party, Al Di Meola Elysium & More Unplugged, Arve Henriksen & Christian Fennesz, Tomasz Stanko Band, Vladimir Kostadinović 4tet, Kurt Elling, a festival su zatvorili Edgar Tones & The Su’sis with Big Band. Mi smo nastupe Tigrana Hamasyana i Kurta Ellinga stavili na listu kao četvrti i treći najbolji koncert u BiH za ovu godinu.

Drugi na listi je nastup Gentlemana s DemoFesta. I najbolji koncert ove godine u Bosni i Hercegovini je sarajevski nastup japanskog benda Mono, u organizaciji Comrade Bookinga. Bend je u Sarajevo došao promovisati dva albuma ‘The Last Dawn’ i ‘Rays Of Darkness’, koje su objavili prošle godine, a koje im je ujedno sedmo, odnosno osmo izdanje u karijeri. “Bend je Sarajlije impresionirao besprijekornom svirkom, a na vrlo jednostavan način su pokazali kako se pravi rock spektakl.” – napisali smo u kratkom izvještaju s fotogalerijom u aprilu, i još uvijek se držimo toga.

Sljedeće godine očekujemo još bolji Sarajevo Beer Festival, OK Fest, DemoFest, Jazz Fest, a očekujemo i nekoliko dobrih solo koncerata.

Do sljedećeg koncerta, pogledajte spisak najboljih koncerata u BiH 2015. godine.

10. Masters Of Ceremony (Prti Bee Gee, Kiša Metaka, Kontra…) – Sarajevo

9. OK Fest (Darkwood Dub, Elemental, Brkvoi, Rundek Cargo Trio…) – Tjentište

8. Hladno Pivo – Sarajevo

7. Dječci (Sarajevo Beer Festival) – Sarajevo

6. Triggerfinger (DemoFest) – Banja Luka

5. Parni Valjak – Sarajevo

4. Tigran Hamasyan (Jazz Fest) – Sarajevo

3. Kurt Elling (Jazz Fest) – Sarajevo

2. Gentleman (DemoFest) – Banja Luka

1. Mono – Sarajevo

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )