FOTO: null

Programom izgradnje i održavanja javne rasvjete za 2016. godinu koji je usvojila Skupština Grada Bijeljina predviđeno je 1,1 milion konvertibilnih maraka za potrebe sistema javne rasvjete.

Od ovog iznosa, 820.000 KM je namijenjeno za električnu energiju, a 170.000 KM za održavanje. Za proširenje sistema javne rasvjete predviđeno je 130.000 KM, od čega je planirano da, po principu sufinansiranja, pola ovog iznosa obezbijede građani i mjesne zajednice, a drugu polovinu Gradska uprava. Za radove na proširenju sistema javne rasvjete gdje ne postoji mogućnost sufinansiranja planirano je 20.000 KM i to na javnim površinama - ulicama, putevima, parkovima, parkinzima i mjestima javnog okupljanja u vlasništvu Grada. Ove javne površine biće određene na osnovu zahtjeva mjesnih zajednica, uviđaja službenika Odjeljenja na licu mjesta, kao i usvojenog plana javnih nabavki za 2016. godinu.

U toku je i razrada modela osavremenjavanja javne rasvjete na području Grada pri čemu bi svih 9.500 postojećih sijalica sa živom bilo zamijenjeno modernim LED-sijalicama. Pored toga, u planu je postavljanje još oko 2.000 LED-sijalica, pa će na teritoriji Grada zasvijetliti ukupno 11.500 novih sijalica. Predviđeno je da ovaj projekat bude sproveden u saradnji sa stranim investitorom koji ima iskustvo na sličnim projektima u okruženju i koji će biti izabran na javnom pozivu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović je najavio da bi cijeli projekat, vrijedan oko 6,5 miliona KM trebalo da bude završen do kraja godine i po modelu ESCO finansiranja, u kojem sredstva za projekat obezbjeđuje najpovoljniji ponuđač:

- Sadašnje, uglavnom neekonomične i štetne, živine sijalice biće zamijenjene LED-sijalicama. Time ćemo ostvariti bolje efekte rasvjete, ali i smanjiti potrošnju, pa ćemo dobiti mogućnost da u centrima seoskih mjesnih zajednica rasvjeta bude upaljena tokom čitave noći, što sada nije slučaj. Takođe, iz ostvarenih ušteda od potrošnje električne energije biće isplaćivani radovi na zamjeni sijalica, pojasnio je Stojanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )