FOTO: InfoBijeljina.com

Roba koja se pokušava prokrijumčariti u BiH najčešće je sakrivena unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

"Kada se to otkrije najčešća opravdanja su 'nismo znali da se to uopšte tu nalazi', 'vjerovatno je neka greška, zaista ne znam o čemu se radi' i slično", pojašnjavaju iz UIO BiH.

Sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome šta će se desiti sa njom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju. 

"Naime, kada se određena roba oduzme zbog pokušaja nezakonitog uvoza u BiH, pokreće se prekršajni postupak, ili krivični postupak, ako se radi o  većem iznosu utajenih dažbina, tačnije ako postoji sumnja da je utajeno više od 10.000 KM indirektnih poreza", ističu iz UIO BiH. 

U svakom pojedinačnom slučaju UIO čeka konačnu odluku nadležnog pravosudnnog organa u kojoj se detaljno daju i uputstva UIO o postupanju sa oduzetom robom. 


"Neka vrsta robe se uništava (najčešće su to cigarete i duvan), a za onu vrstu robe za koju postoje uslovi da se proda, UIO organizuje aukcije, licitacije i direktne prodaje. Novac dobijen od prodaje ove robe uplaćuje se na Jedinstveni račun UIO i ide u raspodjelu korisnicima (državne institucije, entiteti i Brčko distrikt), sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza", pojašnjavaju iz UIO BiH. 

Roba koju UIO oduzima predstavlja robu koja je prokrijumčarena u carinsko područje BiH, dakle riječ je o robi stranog porijekla za koju nisu plaćene uvozne dažbine, a to cu carina i PDV, te akciza ako se radi o akciznim proizvodima. 

U zaisnosti od vrste i količine robe koja se pokušava prokrijumčariti u carinsko područje BiH, ili koja se prodaje bez dokumentacije o porijeklu, zavisi i vrsta kazne. 

"Za neku manju vrijednost oduzete robe podnose se zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Sve prekršaje, pa tako i carinske, rješavaju nadležni sudovi i oni određuju i kazne po svakom pojedinačnom prekršaju. U slučaju da je vrijednost oduzete robe veća, podnose se izvještaju nadležnim tužilaštvima o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza", navode iz UIO BiH u izjavi za portal InfoBijeljina.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )