FOTO: srpskainfo

Predsjednik Sindikata SIPA Edin Kahrimanović reagovao je na vijest koja je juče objavljena, da je na Graničnom prelazu Rača policajac Granične policije Bosne i Hercegovine pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku Savu.

On kaže da ih u Sindikatu Državne agencije za istrage i zaštitu ova vijest nije iznenadila.
 
– Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopšte ne reaguju – naglasio je Kahrimanović.
 
Dodao je da je jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA izvršio samoubojstvo službenim pištoljem. Međutim, naglašava, taj događaj kao i ovaj juče već danas je za mnoge, a pogotovo za predstavnike vlasti, zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.
 
– S tim u vezi, apleujemo na ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmu Cikotića, predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji – zaključuje se u reakciji, prenosi Klix.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )