FOTO: RTRS

Situacija i slike koje smo zatekli kad smo došli u Donju Јablanicu nakon katastrofalnih bujičnih poplava i klizišta su bile kao iz filmova, apokaliptični prizori. Nestalo je sve sa lica zemlje, istakli su u Јutarnjem programu gosti iz Republičke Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

- Među prvima smo došli u Јablanicu i odmah krenuli sa raščišćavanjem. Bili smo u trci sa vremenom i ovo je možda i najteži teren na kojem smo radili - rekao je predsjednik Saveza Gorske službe spasavanja Nenad Ikonić.

Mladen Kulić vođa Tima za ubrzano traganje i spasavanje RUCV istakao je da je situacija na poplavljenim područjima i klizištima bila izuzetno teška i da je akcije potrage i čišćenja nakupljenog nasipa i materijala trajala neprekidno.

- Dočekale su na apokaliptične scene. Ljudi nisu mogli da vjeruju šta im se desilo. Bilo je žrtava koje su nađene i 300 metara od kuće, što pokazuje snagu bujice i vode koja je naišla. Mi smo i obučeni i opremljeni za djelovanje u ovakvim situacijama, ali kada prođe sve ostanu nam scene u mislima, posebno ako su nastrala, djeca i mlađe osobe - rekao je Kulić.

Boris Trninić direktor Republičke Uprave civilne zaštite Republike Srpske naglasio je da su uložili maksimalne napore da pomognu u Јablanici.

- Prvi smo se pojavili na terenu. U bujičnim poplavama je bilo ugroženo 1.217 objekata ugroženo, i preko 5.000 stanovnika. Nastradalo je 27 osoba, koje su pronađene. Maksimalno smo se dali da pomognemo i ponosan sam na naše momke koji su bili u Donjoj Јablanici i Buturović Polju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )