FOTO: InfoBijeljina

Savjet ministara BiH je do 31. oktobra zabranio izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, dok je za izvoz cijepanog ogrevnog drveta zabrana ukinuta.

Ovo je bio i zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, iz kojeg poručuju da su se stekli uslovi da se izvozu ogrevnog drveta da zeleno svjetlo.
 
– Cijepano ogrevno drvo složeno na paletama je izuzeto od produženja zabrane izvoza, a razlog je što se na stovarištima firmi u Srpskoj nalaze ogromne zalihe ovog drveta. Riječ je o više od 100.000 paleta, a ovo drvo je podložno propadanju – objašnjava za Srpskainfo pomoćnik ministra za šumarstvo Goran Zubić.
 
Naglašava da bi za firme bilo šteta da im propadne gotov proizvod.
 
– S druge strane, imamo informaciju da su podmirene potrebe domaćeg stanovništva za cijepanim drvetom. Zato ne vidimo razlog da ga zadržavamo i da ono ovdje propada. Iz tog razloga, ogrevno drvo je izuzeto od zabrane izvoza – ističe Zubić.
 
Cilj spriječiti nestašicu: Zabrana izvoza ogrevnog drveta i peleta u BiH može biti produžena
Dodaje da će resorno ministarstvo insistirati na realizaciji ugovora prema drugim velikim firmama koje nisu u dovoljnoj količini snabdjevene ogrevnim drvetom. 
 
– S obzirom na to da je dozvoljen njegov izvoz, uputićemo instrukciju „Šumama RS“ da treba da bude zadovoljen i interes drugih firmi koje pretenduju na ovu sirovinu, a to su strateška preduzeća i toplane. Tražićemo da prioritetno realizuju ugovore prema tim firmama i da značajno redukuju ili obustave isporuke ogrevnog drveta prema izvoznicima – poručuje Zubić.
 
Iz Savjeta ministara BiH saopštili su da će, po isteku roka primjene ove odluke, produžavati zaštitne mjere predviđene njome, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )