FOTO: wikipedia.org

Dvadeset osmi Sarajevo film festival održava se od 12. do 19. augusta. Strukovni žiri čini više od 400 filmskih profesionalaca iz regiona, a ove godine u konkurenciji je 17 serija iz Srbije i regiona, među kojima i "Nečista krv".

Publika u Srbiji već je pokazala koliko voli seriju Nečista krv. Na RTS-u ju je gledao svaki treći gledalac. Na festivalu u Sarajevu nominovana je za šest nagrada.
 
Nominovana je u kategorijama: najbolja serija, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja glavna muška uloga (Dragan Bjelogrlić), najbolja sporedna muška uloga (Feđa Štukan) i zvijezda u usponu (Sara Sandeva).
 
"Sarajevski festival je od početka bio uz ovu seriju. Dok smo još razvijali projekat, mi smo išli u Sarajevo i tamo imali sa skript-doktorkom razgovore, pa smo onda imali premijeru dve epizode u Sarajevu prošle godine, tako da je ovo prosto jedan logičan nastavak, mi smo kao domaći tamo", rekao je u Beogradskoj hronici reditelj Milutin Petrović.
 
Scenario Vojislava Nanovića, ekranizaciju je čekao 50 godina, ali je ujedinio publiku u regionu. Danas, film je dostupan na Netfliksu. Titlovan je na šest jezika.
 
"To je ogromna stvar, pogotovo sada kada ta platforma ima ogromnu ekspanziju i mislim da imaju oko dvesta miliona pretplatnika", dodao je reditelj Goran Stanković.
 
Stanković i Petrović su se složili da prednost daju seriji, jer se na taj format upravo odnosio originalni scenario. Nečista krv je jedina domaća serija u produkciji RTS-a koja učestvuje na Festivalu u Sarajevu.
 
Interesovanje posjetilaca za Festival i karte već je veliko.
 
"Taj festival je stvarno nešto najkrupnije što se dešava u okruženju zadnjih 15, 20 godina, glamurozan je, i Sarajevo postaje tih dana samo taj festival", kaže Petrović.
 
"Oni su pronašli da je najvrednije da oni baštine taj region. Tu su i filmovi, sad i serije iz regiona", kaže Stanković.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )