FOTO: undefined

Građani su u besparici, a udar na njihove džepove nikako ne prestaje. Analitičari kažu da za svakodnevni skok cijena postoje dva krivca. Dio krivice je na vlasti koja ne poduzima ništa uprkos silnim apelima, a dio je do pohlepnih pojedinaca koji krizu koriste kao šansu za ekstra profit.

Jedna paprika

Na jednoj od sarajevskih pijaca juče se mogao vidjeti tek pokoji penzioner koji ide od stola do stola i odmjerava cijene. Iako su raspoloženi za razgovor, ipak ne žele pred objektiv.

Salih Hadžić radi na pijaci. Izložio je robu i čeka mušterije. Kaže nam da građani voće i povrće kupuju čak na komad.

– Narod i na komad kupuje, krastavice, paradajz, ma sve… Jedna paprika, dva luka, i to kupuje ko ima para – govori nam Hadžić.

Objašnjava nam da cijene zavise od kvaliteta te da nije sve isto.

– Ima mušterija koje ne pitaju za cijene, ali je puno onih kojima je stegnut kaiš toliko da ne može više – dodaje on.

Predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo Edin Pašić kazao nam je kako smatra da potrošači trebaju izvršiti pritisak na mjestima gdje kupuju voće i povrće.

– Ima dosta špekulativnih cijena, neke cijene zaista nisu opravdane. Jagode možete kupiti jeftinije u Hrvatskoj nego kod nas, pa to zaista nema nikakvog smisla, isključivo je do pohlepe domaćih trgovaca – mišljenja je Pašić.

Obična pohlepa

Kao primjer zemlje s povoljnijim cijenama Pašić navodi Hrvatsku, u kojoj je PDV 25 posto, iako je životni standard dosta viši, piše Avaz.

– Oni uspijevaju da imaju bolje cijene nego mi u BiH. Zato mislim da je skok cijena pohlepa koja je bazirana na jednoj izjavi “sve je poskupjelo, ajmo i mi dići cijene – naglašava Pašić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )