FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini je u okviru 30. manifestacije „Višnjićevi dani“ organizovano gostovanje članova SPKD „Prosvjeta“ iz Beča koji su Bijeljincima predstavili svoje dugogodišnje aktivnosti u Austriji, ali i govorili o modelima saradnje i povezivanju odbora „Prosvjete“ u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama.

Potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ iz Beča Srđan Mijalković rekao je novinarima prije početka događaja pod nazivom „Kultura u dijaspori“ da je ovaj Odbor osnovan 2011. godine i da im je saradnja sa bijeljinskom „Prosvjetom“ veoma važna, u smislu pokretanja zajedničkih projekata.

 
- Nedavno je kod nas boravio predsjednik bijeljinske „Prosvjete“ Slaviša Mikić, gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom desetogodišnjice „Prosvjetinih“ škola. To je bila sjajna prilika da se upoznamo malo bolje i da dogovorimo konkretne projekte. Tako smo već danas od Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ dobili određeni broj knjiga za našu biblioteku, a takva saradnja će biti nastavljena i ubuduće. Planiramo i međusobna gostovanja, kao i saradnju u oblasti izdavaštva – naveo je Mijalković.
 
Profesor dr Jelina Đurković iz SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina istakla je da bečki Odbor godinama šalje izvještaje o svom radu i aktivnostima, koji su mnogo puta našli mjesto u časopisu „Srpska vila“.


- Ove godine je sazrelo vrijeme da bijeljinska „Prosvjeta“ polako počne da uvezuje ostale odbore, a evo večeras smo počeli od Beča. Izabrali smo najaktivniju „Prosvjetu“ u dijaspori i zadovoljstvo nam je što će publika moći da čuje nešto više o njihovim aktivnostima u Austriji
– naglasila je Đurkovićeva.

„Kultura u dijaspori“ – bečka „Prosvjeta“ predstavila Bijeljincima svoj rad (FOTO)
 
Događaj „Kultura u dijaspori“ organizovan je u prostorijama bijeljinskog Sokolskog doma, sa početkom u 17.00 časova.

„Kultura u dijaspori“ – bečka „Prosvjeta“ predstavila Bijeljincima svoj rad (FOTO)

Riječ je o dijelu programa u okviru jubilarne 30. manifestacije „Višnjićevi dani“ koju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ – Gradski odbor Bijeljina u saradnji sa Gradskom upravom i ustanovama kulture organizuje od 1994. godine. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )