FOTO: infobijeljina.com

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini nastavlja realizaciju programa "Da čitanje počne na vrijeme" koji je pokrenut u okviru sekcije "Kreativna konzumacija kulture". Program  je namijenjen budućim majkama, mladim roditeljima i njihovoj djeci, a s ciljem razvijanja čitalačke navike mališana u što ranijem uzrastu. 

Čitanje je veoma važno za razvoj djece, ali i divna avantura u kojoj učestvuju svi članovi porodice, ističu majke koje su podržale ovaj program.  

Slavica Lazić svojim kćerkama, šestogodišnjoj Ani i četvorogodišnjoj Marini, čitala je još u trudnoći a nastavila je sa tom praksom.

 

- Svaki dan prelistavamo slikovnice, čitamo knjige koje one žele i koje same biraju. Nažalost, zbog razvoja digitalnih medija, kompjutera, telefona, tableta, djeca sve manje čitaju. A čitanje bogati dječiji rječnik, razvija maštu, kreativnost. Zato je ovaj program neprocjenjiv - kaže ova majka. 

I Milojka Badrić svakodnevno čita svojim sinovima. 

- Čitali smo prvo pred spavanje a sada sve češće. Okružili smo se predivnim slikovnicama, knjigama. Moj stariji sin je razvio ljubav prema knjizi i veoma sam ponosna zbog toga – kaže Badrić za portal InfoBijeljina. 

Knjiga, uprkos savremenim tehnologijama i internetu, nije ugrožena, ali je kvalitet onoga što se čita upitan. Program "Da čitanje počne na vrijeme" za cilj ima stvaranje korisnika visokokvalitetnih zahtjeva, ali i druge mnogo važnije aspekte, kaže bibliotekar Jelena Kalajdžija. Ona ističe da je program podrška roditeljstvu i namijenjen roditeljima djece od prenatalnog doba do treće godine života.  

- Porodično čitanje iziskuje ličnosni i fizički kontakt, zagrljaj, bliskost. Značaj tog vremena koje provodite sa djecom je neprocjenjiv – kaže Kalajdžija.

Djeca i omladina koja čitaju garant su naše budućnosti, ocjenjuje i direktorica Narodne biblioteke “Filip Višnjić” Željana Arsenović.

- Važno je da roditelji koji su u iščekivanju novog člana čitaju svojim mališanim i da kod djece uzrasta do tri godine razvijamo ljubav prema knjizi i pisanoj riječi uopšte. Mi se trudimo da na brojne načine razvijamo čitalačke navike u svim starosnim kategorijama. Naše dječije odjeljenje ima oko 5.600 članova, a knjižni fond neprekidno obogaćujemo novim naslovima – ističe Arsenović. 

Bijeljinska biblioteka  nosilac je kvalitetnih i važnih kulturnih dešavanja u gradu. Ova ustanova raspolaže sa više od stotinu hiljada knjiga, a njene usluge koristi više od 10.000 čitalaca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )