FOTO: InfoBijeljina

Ove godine, do 26. jula, državljanstva BiH odreklo se 1.510 osoba, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Time je ovaj trend nastavljen, jer su, da podsjetimo, federalni mediji ranije objavili da se za šest mjeseci 2021. bh. državljanstva odreklo 1.239 osoba.

U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. 

"U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog: pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, radno - pravni status i slično", rekli su za portal InfoBijeljina iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


Kako dodaju, veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva BiH je rođen u inostranstvu.

"Mlađi su od 30 godina, nisu bili integrisani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrisani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u Bosni i Hercegovini", tvrde iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, tokom 1996, prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo se tek šest ljudi. Za portal InfoBijeljina potvrđeno je da su to prošle, 2020. godine, učinile čak 3.164 osobe. 



Procjenuje se da se bh. državljanstva do sada odreklo više od 92.000 građana. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )