FOTO: Agencije

“Autoceste FBiH” će prvi put obračunati penale, odnosno ugovorne kazne zbog nepoštovanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru “5C”, potvrđeno je iz ove kompanije.

U konkretnom slučaju radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, to jeste dionice Počitelj – Zvirovići, a koji je potpisan 20. juna 2019. godine. Izvođač radova je konzorcijum koji predvodi azerbejdžanska kompanija “Azvirt”.
 
Iako su se na izgradnji mosta Počitelj zahuktali radovi, a trenutno su spojena četiri stuba od ukupno šest, tačka na ovaj projekt ipak nije stavljena onda kada je to bilo naznačeno u ugovoru, odnosno u martu prošle godine.
 
Iz “Autocesta FBiH” su podsjetili na to da je datum početka ugovora bio 26. septembar 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje radova 900 dana.
 
Kako je novi, ranije određeni rok za izvođenje radova istekao 5. septembra 2022. godine, JP “Autoceste FBiH” je, naglasili su, pokrenulo proceduru naplate ugovorne kazne zbog kašnjenja završetka radova na mostu Počitelj.
 
“S obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu s ugovorom obračunaće se penali u iznosu od maksimalno 10 odsto od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje od skoro 3,3 miliona evra. Ugovorna kazna (penali) neće osloboditi izvođača obaveze da dovrši radove niti bilo koje druge obaveze”, kazali su iz “Autocesta FBiH”.
 
Do sada su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši stub na mostu. Radovi su trenutno usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi upornjak mosta. Prema projektu, most Počitelj bit će jedan od najviših u regionu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )