FOTO: InfoBijeljina

U Republici Srpskoj do kraja godine trebalo bi da bude završen projekat "Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Srpske", vrijedan 25 miliona KM.

Zahvaljujući ovom projektu Republika Srpska će imati kvalitetan sistem protivgradne zaštite.
 
Planom je predviđen završetak automatskih protivgradnih stanica, a u proteklom periodu završeni su Radarski centri za meteorološki radar za potrebe protivgradne zaštite Srpske na planinama Borja i Јahorina, istakao je direktor Protivgradne preventive, Tihomir Dejanović.
 
- Riječ je o pravim savremenim meteorološkim radarima, jednim od najsavremenijim u svijetu. Samim tim što smo montirali te radare, pustili ih u funkciju i što su oni okosnica našeg rada, mi smo završili 90 odsto ovog projekta. U toku je i izgradnja automatskih protivgradnih stanica. Od 231 planirane stanice, u funkciji je 140 stanica sa kompletnom telekomunikacionom infrastrukturom - naveo je Dejanović.
 
Sezona odbrane od grada počela je 15.aprila. Tokom marta uskladišteno je blizu dvije hiljade protivgradnih raketa preostalih od prošle sezone.
 
- Obezbijeđeno je 1,3 miliona maraka koja su predviđena za nabavku 1.700 novih protivgradnih raketa i 4.000 meteorološke otopine srebro-jodida za ovu godinu - rekao je Dejanović.
 
Osim područnog protivgradnog centra u Novoj Topoli, u funkciji su i dva nova područna protivgradna centra u Bijeljini i Trebinju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )