FOTO: unsplash.com

Gotovo da nema stare kuće u Srbiji koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana. Nježni i umilni miris ove rajske biljke, samo je jedan od razloga zašto je ovo divno drvo toliko popularno.

Mnogi će se obradovati kada saznaju da je jorgovan veoma izdržljiva biljka, iako djeluje nježno i elegantno. Nije mu potrebna posebna njega i poprilično lako uspijeva, a pored prepoznatljivog plavog, odnosno lila cvijeta, postoje i nežni roze, kao i bijeli jorgovan koji su jednako lijepi i mirisni. Jorgovan je cvijet koji se unosi u kuću za Vaskrs.

Legenda o jorgovanu

Postoji zanimljiva hrišćanska legenda o tome kako je jorgovan nastao, odnosno kako je dobio svoj prepoznatljiv cvijet i opojan miris.

Naime, kada su razapeli Hrista, Bogorodica je tužna i u očaju tumarala, ne znajući kuda ide. Sjela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća i onako iznurena, zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nježno je pokrivalo.
 
Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Vidjela je lišće po sebi, a kada je pogledala u drvo, ono je bilo potpuno golo. Tada je blagoslovila drvo riječima: “Budi blagosloveno i mirišljavo zauvijek.” U tom trenutku, drvo je opet procvjetalo, piše Krstarica.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )